Få styr på dine Office 365 licenser – del 1

24. august 2016 | Office 365

I nogle organisationer er det ofte muligt at vælge mellem flere forskellige slags licenser i Office 365, og måske har du kun behov for at tildele enkelte services fra flere af licenserne til dine brugere.

grafiskI den grafiske brugerflade i portalen er det selvfølgelig nemt lige at klikke de enkelte licenser og services til for en eller flere brugere, men hvad nu hvis du har flere tusind brugere du gerne vil tildele en lokation og et subset af licenser til? Eller hvis det nu kun er brugere med nogle bestemte karakteristika? Eller en kombination af begge?

Jamen du kender nok svaret – PowerShell – men kender du også løsningen?

Her i første del vil jeg beskrive hvordan du forbinder til din Office 365 tenant samt hvordan du via PowerShell får overblik over licenserne, hvordan du sammensætter en kombination af licenserne, samt hvordan du kan tildele dem til mange brugere i Office 365 på én gang. I næste del gennemgår jeg et samlet PowerShell script der benytter nogle af de ting vi lærer her og som kan sætte eller erstatte licenser på dine Office 365 brugere.

 

 

 

Log på Office 365

Det første du skal gøre, er at forberede din maskine til at kunne logge på din Office 365 tenant hos Microsoft. Du skal derfor hente og installere følgende programmer hvis ikke du allerede har gjort det:

  1. Online Services Sign-In Assistant
  2. Windows Azure Active Directory Module for Windows PowerShellconnect1

 

Nu kan du højreklikke på Azure AD modulet og køre det som administrator på din PC og derefter forbinde til Office 365 med følgende kommando:

 

connect2

 

 

 

 

 

Du kan også gemme dine logon-informationer i en variabel og bruge dem til logon efterfølgende, det gør du med disse kommandoer:

Få vist dine licenser og tilknyttede services

Nu hvor du har skabt en forbindelse til dit Office 365 miljø via PowerShell kan du få vist indholdet af dine licenser i Office 365. Den overordnede oversigt over licenser får du med kommandoen:

Men da vi skal bruge oversigten til at dykke ned i de enkelte services under licensen gemmer vi oversigten i en variabel. Samtidig vil vi gerne lige se antallet af licenser vi har til rådighed:

Yderst til højre vil der også være en oversigt over hvor mange licenser der er i brug – det er ikke taget med i visningen herover.

For at se hvilke services der er tilknyttet den enkelte licens skal vi dykke lidt længere ned i licensen for at finde oplysningerne. Hvis vi nu gerne vil se hvad EMS licensen indeholder af services skriver vi denne kommando (i det følgende skal du udskifte “tenant-navn” med navnet på din egen Office 365 tenant:

Hvis du vil se oversigten for en anden licens udskifter du blot licens-navnet i kommandoen. I eksemplet her er det faktisk i denne licens, at vi kun vil bruge nogle af de services der er tilknyttet:

Lav en tilpasset licens til dine brugere

Hvis vi fra ovenstående licens med de mange services f.eks. gerne vil undlade at tildele Exchange (EXCHANGE_S_STANDARD) og Skype for Business (MCOSTANDARD) til vores brugere, så skal vi lave vores egen modificerede licens hvor disse to services ikke er med. Det findes der en kommando til, og igen vil vi gerne gemme den i en variabel til senere brug:

Nu har vi en tilpasset licens som vi kan benytte når vi skal tildele licenser til vores brugere.

Tildel licenser til dine brugere i skyen

Nu hvor vi har fået en oversigt over vores licenser, og endda lavet en tilpasning til én af dem, skal vi se på hvordan vi får dem tildelt til vores brugere. I eksemplet her vil vi kun tildele licenser til brugere der ikke i forvejen har en licens og som ikke er disabled. Derudover vil vi kun tildele licenserne til brugere som har kontor i “Sønderborg” og hvor afdelingsnavnet starter med “Finans”. Igen gemmer vi listen med disse brugere i en variabel. Lad os se hvordan kommandoen ser ud:

Nu har vi alt hvad vi skal bruge for at tildele nogle licenser til vores udvalgte brugere, og vi kan sammensætte en lille stump PowerShell kode der kan lave arbejdet for os, så vi undgår at klikke os ihjel i portalen. Vi vil sikre os at brugeren får tilknyttet den korrekte lokation og samtidig give dem 3 forskellige licenser hvoraf den sidste er med vores tilpasninger:

Nu er brugerne opdateret med rigtig lokation og de har fået tildelt de 3 licenser, hvoraf de i sidstnævnte licens ikke har fået de 2 services som vi specifikt har valgt at udelade under tildelingen. Hvis du vil teste på en enkelt bruger inden du kører det for alle brugere kan du i koden udskifte “$HverBruger.UserPrincipalName” med en enkelt brugers login. Du kan også altid checke i portalen om en bruger har fået de rigtige licenser tildelt.

Fjerne licens fra en bruger

Du kan fjerne en eller flere licenser fra en bruger igen ved at benytte “-RemoveLicenses” parameteren:

Bemærk dog at hvis du fjerner en licens fra en bruger mister brugeren både adgang og data. Hvis du i stedet ønsker at give en anden eller ny licens til en bruger som allerede er licensieret er den korrekte metode først at angive den nye licens og derefter fjerne den gamle. Her er et eksempel på hvordan du gør det:

Læg mærke til rækkefølgen af parametrene “-AddLicenses” og “-Remove-Licenses”. Hvis du kommer til at fjerne licensen inden du tildeler en ny, risikerer du at komme til at stå i en situation hvor brugeren mister sin adgang til Office 365 og tilhørende data. Det er derfor vigtigt at du efterfølgende laver nogle stikprøver og sikrer dig at brugerne har de korrekte licenser.

Jeg håber du kan få glæde af ovenstående eller i det mindste bruge det som inspiration til at få dine egne erfaringer med Office 365 og PowerShell. I del 2 vil jeg gennemgå et PowerShell script som jeg benytter til at skifte licens på mange samtidige brugere i Office 365.

Kilde: Microsoft TechNet

Kontaktinformation

nicolaisen IT v/Brian Nicolaisen
Hjortevej 2 · 6300 Gråsten

CVR-nr.: 37428051

T: +45 3222 1182
E: info@nicolaisen.dk

Betalingsoplysninger

Jyske Bank A/S
Reg.nr.: 7257 Konto: 0001350239

Betal med bankoverførsel, VISA eller MasterCard

Generelle oplysninger

Hvad kan jeg hjælpe med?

Følg os på Facebook Følg os på YouTube Følg os på YouTube

Serviceydelser

Hjemmesider, webdesign, hosting
Drone flyvning, foto/video optagelser
Netværk, servere, klienter, IT-support
Exchange, Skype for Business
Azure, Office 365, PowerShell
Grafisk arbejde, videoredigering

Godkendt af Trafikstyrelsen


© 2016-2018 nicolaisen IT | www.nicolaisen.dk
Alle rettigheder forbeholdt